Am deschis magazinul de gravura laser Gravez.ro! Vizitati-ne la magazin.gravez.ro
Alegeti limba: Romana Engleza

MyFav.ro

Ajutor

Introducere

Trebuie sa ma inregistrez?

Trebuie sa-ti faci un cont daca vrei sa:

 • faci un proiect/design
 • vinzi
 • cumperi !!!

Te poti inregistra aici.

De ce trebuie sa folosesc fisiere .eps sau .cdr,.svg (.jpg, .bmp, ...) ?

Am ales aceste formate deoarece sunt formate destul de uzuale si se preteaza lucrului cu echipamentul laser. Fisierele cu extensia .svg sunt acceptate de programele de grafica vectoriala, cat si de browserele folosite la navigarea pe internet.

Formatele .bmp, .tif, .jpg sunt folosite numai pentru gravura raster sau fotogravura.

raster - in grafica computerizata, o imagine raster grafica sau Bitmap, este o structura de date, in general dreptunghiulara, ce reprezinta o retea de pixeli sau puncte de culoare, vizibile prin intermediul unui monitor, pe hartie sau alt mediu de afisare.

vector - sau grafica vectoriala este utilizarea de forme geometrice primitive, cum ar fi puncte, linii, curbe, si forme sau poligoane, care sunt toate bazate pe ecuatii matematice, pentru a reprezenta grafic imagini pe computer.

De ce sa folosesc templatele/sabloanele de pe site?

Acestea te vor ajuta sa-ti faci schitele, fiind preformatate la o dimensiune corecta si continand paleta deculori folosita de laser.

Nu sunt obligatorii pentru formatele .eps, insa sunt necesare pentru cele .svg.

Cum pot minimiza pretul proiectului?

Citeste rubrica "Tips & Tricks" / ponturi ajutatoare.

De ce depinde costul produsului?

Costul este determinat de:

 • materialul ales
 • grosimea materialului
 • complexitatea schitei/proiectului

Pentru materiale mai groase laserul va taia cu viteza mai mica, deci va dura mai mult. Deasemenea liniile drepte le taie mai repede, comparativ cu cele curbe.

Intrebari despre taierea laser

Cum functioneaza echipamentul laser?

echipament VersaLaser treseul razei laser
Vedere de sus a traseului razei laser (rosu) in cazul gravurii unui dreptunghi (negru).

Echipamentul laser folosit pentru taiere si gravura, este echivalentul unei imprimante cu jet de cerneala care, in loc sa imprime cu cerneala, transmite un fascicol laser spre material. Cand atinge materialul il arde sau vaporizeaza. Raza laser poate urma o linie din fisierul vectorial (de obicei la taiere - linii desenate cu rosu), sau poate parcurge toata suprafata, punct cu punct (ca la o imprimanta), in cazul gravurii superficiale a imaginilor raster (desenate/umplute cu negru). Tineti cont ca materialul nu va fi taiat la fix 90 de grade (ci conic), fapt ce va iesi in evidenta la materialele mai groase si conteaza mult la obiectele tridimensionale care trebuie montate unele in altele.

Ce materiale pot folosi ?

Puteti folosi o gama larga de materiale, din catalogul nostru - unele pot fi taiate, iar altele numai gravate.

Sunt restrictii de dimensiune pentru materiale ?

Da, o coala/bucata nu poate depasi 600x300mm si inaltimea de 100mm. Pentru obiectele cilindrice, care vor fi gravate pe suprafata, diamentrul trebuie sa fie intre 30-100mm.

Proiectare PC

Cum pregatesc schita pentru upload ?

Trebuie sa descarci "kitul de pornire", template-urile care te va ajuta sa realizezi schita. Acestea pot fi descarcate din pagina "Proiectare"

Sunt restrictii de dimensiune pentru materiale?

Da, o coala nu poate depasi 600x300mm si inaltimea de 100mm. Pentru obiectele cilindrice, care vor fi gravate pe suprafata, diamentrul trebuie sa fie intre 30-100mm.

Cu ce programe soft pot lucra ?

Cu aproape orice program de prelucrare vectoriala, care poate salva fisierele in unul din formatele cerute pentru incarcare pe site. De exemplu: Adobe Illustrator CS, Inkscape sau CorelDraw . Se pot folosi si programe de modelare 3D ca Solidworks sau AutoCAD, si apoi un program de prelucrare vectoriala pentru a obtine partile componente ale produsului final. Dupa ce lucrati in aceste programe, schita trebuie transferata intr-unul din sabloanele/templatele luate de la noi.

Pentru fotogravura se poate folosi orice program de pelucrare imagini, ca de exemplu.: Adobe Photoshop, CorelPhotoPaint, etc.

De ce trebuie transferate fisierele in sabloanele/machetele de pe site ?

Deoarece acestea va vor ajuta sa aveti schitele pregatite pentru taiere/gravura, in formatele cerute. Acestea sunt preformatate la dimensiunea corecta, si au setata paleta de culori necesara pentru echipamentul laser.

Cu ce programe sunt compatibile sabloanele de pe site ?

Sunt pentru Adobe Illustrator CS, Inkscape sau CorelDraw. Le puteti descarca de AICI.

De ce nu sunt sabloanele in format .eps?

Cand deschideti un fisier .eps in Adobe Illustrator CS, Inkscape sau CorelDraw, acestea il vor converti intr-un alt format. Chiar daca il veti modifica si apoi salvati, va fi salvat peste fisierul .eps, dar in alt format - fapt ce va duce la aparitia de erori.

Cum trimit fisierele ?

Dupa ce faci schita si o tranferi in sabloanele descarcate de pe site, esti gata sa le incarci/uploadezi pe site. Mai intai trebuie sa-ti faci un cont si dupa ce intri folosind numele si parola vei putea trimite fisierele cu schite.

Daca am proiectat un produs, pot sa mai castig bani si altfel decat vanzand-ul ?

Da, poti vinde planurile/schitele altor persoane care vor sa faca acest produs.

Tips & Tricks

Se aplica in cazul in care vei face desenul cu mana pe hartie, si il fotografiezi/scanezi.

Ce forme sunt cele mai bune ?

Intodeauna desenati forme/curbe inchise, deoarece laserul va ignora liniile neinchise. Cel mai bine este sa le desenezi intai cu un creion mai subtire, si apoi sa treci pe deasupra cu unul mai gros, negru.

Ce grosime trebuie sa aiba liniile?

Nu conteaza, atat timp cat sunt continui, fara goluri. Poti folosi o carioca/marker negru ca sa fie mai lizibil.

Ce fel de hartie sa folosesc pentru schite?

Este recomandat sa folosesti hartie alba, fara alte linii sau carouri si fara defecte (gauri,pete). Si suficient de groasa ca sa nu absoarba cerneala/marker-ul.

Ce marime poate sa aiba schita ?

Deoarece pot sa apara diverse marimi (la scanare/fotografiere/editare),cel mai bine e sa o redimensionezi inainte de a o trimite, sau sa ne comunici dimensiunile fizice ale produsului.

Desen & Fotogravura

Care sunt pasii de urmat ?

Dupa ce ai desenat o schita, si i-ai facut o fotografie/scanare, o vei transfera in calculator. Apoi vei intra in contul de pe site si o vei uploada pe serverul nostru, vei alege materialul si vei face comanda. Noi vom realiza gravura si vom trimite coletul printr-o firma de curierat.

Trebuie sa prelucrez mai intai imaginea intr-un program de grafica ?

Nu este intodeauna necesar, daca este o schita dupa care trebuie decupat materialul, si daca nu este nici o greseala. Daca este o fotografie, poate fi imbunatatita, decupata o parte, adaugata o rama, sau facute alte prelucrari intr-un program de grafica,inainte de a o trimite. Important este ca fisierul sa fie salvat in unul din formatele recunoscute de noi (jpg, png, bmp, tif)

Care va fi gradul de acuratete al produsului realizat dupa o imagine fotografiata sau scanata ?

Daca imaginea a fost facuta pentru a decupa un material "schita de decupare" (cu mana, tableta grafica...), aceasta va fi vectorizata, si se vor "rotunji" unele imperfectiuni, insa numai cele mai mici.

Daca este o fotografie pentru fotogravura, va fi prelucrata cu un software special, care o va optimiza pentru materialul ales, insa nu va putea "repara" defectele imaginii (crapaturile, zgarieturile, murdaria) si nici nu va putea modifica imaginile cu defecte de fotografiere (supra/sub-expuse, focalizate defectuos, etc). Aveti grija ca imaginile sa fie la minim 300 dpi, color si decupate la marimea pe care vreti sa o aiba produsul final.

Uploadarea/trimiterea imaginilor

Ce tip de fisiere pot trimite ?

Poti uploada fisiere .jpg, .bmp, .png, .tif pentru desenele facute cu mana si pentru fotogravura, si .cdr sau .eps pentru schitele vectoriale.

Cum export fisiere .eps din Corel Draw ?

exportare fisier eps din Corel

 1. Transfera schita ta intr-un sablon luat de pe site. Selecteaza File -> Export si alege "Save as type: EPS - Encapsulated Postscript"
 2. Poti schimba numele fisierului, apoi click "Export". Asigura-te ca nu sunt caractere speciale in numele fisierului, tip #$&*?!/;: si ca extensia este .eps
 3. Verifica ca fereastra de export arata ca cea de mai jos, apoi click pe OK.

exportare fisier eps din Corel

Acum le poti uploada pe site-ul nostru.

Cum export fisiere .eps din Adobe Illustrator CS ?

 1. Transfera schita ta intr-un sablon luat de pe site. Selecteaza File -> "Save as" si selecteaza "Illustrator EPS".
 2. Poti schimba numele fisierului, apoi click "Export". Asigura-te ca nu sunt caractere speciale in numele fisierului, tip #$&*?!/;: si ca extensia este .eps
 3. Selecteaza formatul ca "Illustrator 8 EPS"
 4. Verifica ca fereastra finala arata ca cea de mai jos, apoi click pe OK.

exportare fisier eps din adobe Illustrator

Acum le poti uploada pe site-ul nostru.

Cum export fisiere .eps din Inkscape?

 1. Transfera schita ta intr-un sablon luat de pe site. Selecteaza File ->Save as si selecteaza "Encapsulated Postscript (*.eps)" exportare fisier eps din Inkscape
 2. Poti schimba numele fisierului,apoi click "Export". Asigura-te ca nu sunt caractere speciale in numele fisierului, tip #$&*?!/;: si ca extensia este .eps
 3. Cand apare fereastra, fii sigur ca "Convert text to paths" este bifata si apasa OK.

exportare fisier eps din Inkscape

Acum le poti uploada pe site-ul nostru.

Folosirea imaginilor SVG

Ce este un fisier .svg ?

Este un tip de format vectorial, care contine imagini descrise folosind "Scalable Vector Graphics (SVG)". Acest format grafic foloseste taguri XML pentru descrierea imaginilor, acest lucru insemnand ca pot fi afisate intr-un format usor de inteles.

Care este diferenta dintre EPS si SVG ?

Fisierele .svg sunt destinate afisarii imaginilor vectoriale in browserele web, iar fisierele .eps sunt destinate mediilor de tiparire. In general, fisierele .svg sunt mai bune pentru formate mici si mai simple (bijuterii sau componente de roboti mici), iar cele .eps pentru desene mai complexe si mari (module de mobila), deoarece aceste fisiere vor fi mai mici.

Cum export fisiere .svg din Adobe Illustrator CS ?

exportare fisier svg din Illustrator

Pot apare probleme cu fisierele .svg ?

Da. Nu intodeauna dimensiunile specificate in Inkscape au fost transmise corect in Adobe Illustrator. Asta inseamna ca pot apare diferente de marime si cost. Folositi sabloanele pentru a nu mai aparea astfel de probleme - acestea specifica lungimea si inaltimea folosind "puncte" care sunt la fel in ambele programe.

Materiale

Ce materiale pot folosi ?

Se pot folosi diverse tipuri de placi lemnoase, plexiglass (acrilic), MDF/HDF, placi din materiale speciale laserable - toate le gasiti in catalogul nostru.

Pot folosi materialele mele ?

Numai daca ne contactati telefonic si ne dam acordul. Cel mai bine este sa le aduceti/trimiteti la sediul nostru, daca nu le cunoasteti caracteristicele.

Pot apare urme de ars pe produse ?

Da, in special la produsele lemnoase, si pot fi indepartate folosind glasspapier (hartie de slefuit / smirghel).

Cum aleg materialele daca am parti care se imbina ?

In acest caz trebuie ca grosimea materialului sa fie exacta. In realitate acest lucru nu se intampla decat foarte rar, existand mereu o toleranta care trebuie luata in calcul (.5 mm sau mai mult). Ca exemplu o coala de plexiglass de 5 mm poate sa aiba 4,8 sau 5,2 mm grosime.

Se mai poate intampla ca, in functie de grosimea materialului (la materiale groase laserul se va deplasa mai incet la taiere) sa apara urme de ars/topire pe linia de decupare. Expl.: La plexiglass de 6mm se poate pierde intre 0.10-0.3mm pe linia de taiere.

Gravura in metal

Deocamdata nu putem taia metalele, insa le putem marca folosind o solutie chimica si laserul.

Pentru aceasta se da cu un spray special pe suprafata laserului, apoi se graveaza cu setari speciale (putere maxima si viteza mai mica), urmand ca sa fie spalat stratul de spray in excess. Va ramane o marcare cu negru in locurile in care a actionat raza laser, jumatate din substanta intrand in metal si jumatate ramanand in relief.

Procesul de fabricatie

Produsele sunt realizate in atelierul nostru din Iasi, Romania. De aici vor fi trimise printr-un curier si vor ajunge la destinatar in 3-10 zile de la comanda ferma, in functie de complexitate, numarul de comenzi si distanta.